ОДРЖАНА I СЕДНИЦА САВЕТА БРАНИЧЕВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2019. ГОДИНИ

Дана 21.02.2019. године у Пожаревцу, одржана је I седница Савета Браничевског управног округа у 2019. години, на којој су присуствовали представници свих локалних самоуправа са територије Округа.

На седници је разматран Извештај председника Координационог тима за формирање регионалне депоније. Разматрана је локација која се налази на тромеђи града Пожаревца и општина Велико Градиште и Мало Црниће, површине од 20ха необрадивог земљишта у приватном власништву. До формирања регионалне депоније биће изграђене трансфер станице у граду Пожаревцу и општини Петровац на Млави, за шта су ове локалне самоуправе већ обезбедиле средства.

Такође се разговарало и о расподели средстава из ИПА фондова. Начелник Округа известио је присутне да су средства одобрена и да следује провера од стране Комисије у вези потребне документације, са великом вероватноћом да ће новчана средства добити:

– општина Голубац за пројекат изградње градске канализације, у вредности од 400.000,00 евра;
– општина Велико Градиште за реконструкцију Дома здравља, у вредности од 170.000,00 евра и
– град Пожаревац за Болницу у Пожаревцу, у износу од 390.000,00 евра.

Такође се очекује да би средства требала да добије и општина Жагубица за пројекат реконструкције јавне расвете.

Савет је разматрао и актуелну здравствену ситуацију и констатовао да се број оболелих од грипа смањује и да нема епидемије.

Предузимају се и превентивне мере за спречавање појаве заразне болести афричке куге свиња из земаља окружења.

На седници је било речи и о обавези локалних самоуправа да израде адресне регистаре. Град Пожаревац је ову обавезу успешно реализовао, а у осталим локалним самоуправама је израда у току.

Такође, процес озакоњења објеката се доста успешно реализује. Браничевски округ добио је сагласност за продужење уговора са лицима која су привремено ангажована на овим пословима, укупно 63 лица.

Начелник је истакао да је недавно присуствовао састанку који је одржан у Министарству спољних послова и на коме је разматрано како Дунавски лимес и Римски пут ставити под заштиту Унеска. Изражена је нада да ће се на том путу наћи и Виминацијум, Ледерата, Пинкум, Трајанова табла, као и Голубачка и Рамска тврђава из средњег века.

На крају, начелник Браничевског управног округа обавестио је присутне да је од стране Министарства расписан конкурс за добијање средстава из области популационе политике, те да је потребно да локалне самоуправе конкуришу.