Одржана I седница Савета Браничевског управног округа у 2024. години

На последњој седници Савета Браничевског управног округа којом је председавао начелник Александар Ђокић, представници општина упознали су се са тренутном епидемиолошком ситуацијом и усвојили извештај о припремљеним пројектима којима ће се конкурисати за средства из ИПА фондова до 2027. године.

Ђокић је истакао да је Град Пожаревац у претходном периоду остварио добру сарадњу са Румунијом. Истовремено, указао је на то да су локалне самоуправе до сада конкурисале код различитих европских фондова и изразио наду да ће добити средства за реализацију тих пројеката.

Александар Ђокић

У изјави за медије, начелник Округа нагласио је да је досадашња сарадња са представницима локалних самоуправа изузетна.

– Све локалне самоуправе су својим деловањем и трудом, успеле да обезбеде знатна средства из Републике. Новац ће бити утрошен за реализацију различитих програма који ће знатно побољшати животне услове наших грађана. Такође, доста тога на овом плану је и урађено, рекао је Ђокић.

Градска депонија без довољно капацитета

Бојан Динић

Члан Градског већа Бојан Динић указао је да у овом тренутку нема услова за прихват отпада из сеоских насеља, јер градска депонија не располаже капацитетима за тако нешто. Истовремено ни Град нема довољно средстава за одвожење отпада на регионалну депонују у Лапово.

– Реч је о великој цени, коју ми у овом тренутку не можемо да исфинансирамо. Још један од предуслова је и додатно оснаживање Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“ како у кадровском смислу, тако и када су у питању технички капацитети. За све ово требаће нам нови камиони и контејнери, казао је Динић уз напомену да је циљ програма управљања отпадом, стопостотна покривеност Града када је у питању хигијена, односно одвожење смећа.

Седници Савета, испред Града Пожаревца, присуствовао је члан Градског већа Бојан Динић. Говорећи о теми управљања отпадом, која се и овога пута нашла на дневном реду као незаобилазна тема, Динић је напоменуо да је у току измена Просторног плана Града која се односи на одређивање локације предвиђене за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом.

– Целокупан посао мора да се спроведе на законски, прописан начин. Јавна набавка је већ спроведена, издвојено је 30.000.000 динара, с тим што је надлежно министарство обезбедило 24.000.000, а Град Пожаревац 6.000.000 динара, рекао је Динић и додао да је у току израда техничке документације за пројекат Регионалног центра за управљање отпадом.

М. П.