ОДРЖАНА ТРЕЋА РЕДОВНА СЕДНИЦА

ОДРЖАНА ТРЕЋА РЕДОВНА СЕДНИЦА САВЕТА БРАНИЧЕВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2023. ГОДИН

Међуопштинска сарадња приоритет у управљању отпадом

Сарадња општина на територији Браничевског округа један је од приоритета када је реч о управљању отпадом, речено је на трећој седници Савета Браничевског управног округа.

Град Пожаревац је усвојио Локални план управљања отпадом, документ којим се организује процес управљања отпадом на нивоу територије Града Пожаревца, за период од 2023. до 2032. године.

Због реализације комплетног пројекта, неопходно је да се усвоји међуопштинска сарадња – Града Пожаревца и општина: Петровац на Млави, Велико Градиште, Кучево, Жагубица, Мало Црниће и општине Голубац.

У току је поступак измене просторног плана, а Град Пожаревац би ускоро то требало да усвоји.

Када је реч о трансфер станици у Пожаревцу, из техничких разлога, тренутно није у функцији. Трансфер станица у Петровцу на Млави чека употребну дозволу, након чега бити пуштена у рад.

Говорећи о насталим штетама услед обилних падавина, начелник је констатовао да ће коначне процене ускоро бити познате и да ће у највећој мери штете бити надокнађене. Што се тиче афричке свињске куге, захваљујући мерама које су предузете ова зооноза у доброј мери је сузбијена и ситуација је под контролом надлежних служби. Епидемиолошка ситуација на територији Браничевског округа је задовољавајућа, што се тиче ковида у августу су 222 особе оболеле, у септембру 332, док су у периоду од 7. до 13. октобра забележена 74 случаја. Зараза се држи под контролом и нема озбиљнијих здравствених проблема. Начелник је такође указао на нове могућности повлачења средстава из програма прекограничне сарадње са Румунијом у оквиру европских ИПА фондова за период од 2021. до 2027. године. Нагласио је, да ће на располагању у оквиру ове транше бити око 90 милиона евра.

На тему управљања отпадом излагао је заменик градоначелника Пожаревца Предраг Мијатовић. Према његовим речима Град Пожаревац се поприлично заузео у погледу управљања отпадом

-Град Пожаревац је усвојио Локални план управљања отпадом и на основу тог документа организује се процес управљања отпадом на нивоу целокупног града за период од 2023. до 2032. године. То је уствари један полазни, плански документ у овој области којим се дефинишу циљеви управљања отпадом у складу са програмом управљања  отпадом у Републици Србији за период 2022 – 2031. година. Локални план је у потпуности усклађен и са свим усвојеним плановима из Стратегије Града и обухвата све законом предвиђене појединачне програме израђене за сакупљање неопасног и опасног отпада из домаћинстава, сакупљање комерцијалног отпада, смањење биоразградивог и амбалажног отпада у комуналном отпаду. За округ је јако важна међуопштинска сарадња и усвајање просторног плана који ће омогућити утврђивање локације регионалне депоније. Град Пожаревац је преузео на себе да ту локацију дефинише и за то су потребне одређене процедуре. Иначе, идејно решење је завршено и пројекат за грађевинску дозволу што је јако важно, јер након тога ћемо ићи у пројекат за извођење радова. Овакав један план, идеја и пројекат сигурно ће омогућити самим локалним сауправама да ефикасније контролишу и управљају отпадом, закључио је Мијатовић.

                                                                                                                                Д.Динић