Петровац на Млави

Општина Петровац на Млави је општина у Браничевском округу у североисточној Србији, u средишњем сливу реке Млаве, између Хомољских планина и Горњачке клисуре на југу и Стишке равнице на северу. Општина Петровац на Млави заузима површину од 655 km2.

Седиште општине је насеље Петровац на Млави који представља, трговачки, здравствени, културни, саобраћајни и административни центар.Општина Петровац на Млави се састоји од 34 насеља.Бистрица, Бошњак, Буровац, Бусур, Везичево, Велики Поповац, Велико Лаоле, Витовница, Вошановац, Добрње, Дубочка, Ждрело, Забрђе, Каменово, Крвије, Кладурово, Кнежица, Лесковац, Лопушник, Манастирица, Мало Лаоле, Мелница, Орешковица, Орљево, Панково, Петровац на Млави, Рановац, Рашанац, Стамница, Старчево, Табановац, Трновче, Ћовдин, Шетоње.

По подацима из пописа 2011. године у општини је пописано 41 220 становника у 10.300 домаћинства. Процена је да се на привременом раду у иностранству налази 10.282 становника. 

Tериторија општине Петровац на Млави заузима подручје са изваредним и разноврстним природним карактеристикама повољним за развој пољопривреде јер се једним делом општина простире плодном равницом Стиг и долином реке Млаве а другим делом обухвата брдско-планински део Хомољских планина. Општина Петровац на Млави препозната је као развијена пољопривредна општина у којој се пољопривредом бави више од 3000 пољопривредних газдинстава. Развијено је ратарство, сточарство, воћарство а посебно сектор пчеларства тј, производње меда који је својеврстни бренд општине. Највећи неискоришћени привредни потенцијал општина има у сектору туризма као и у чињеници да је више од 10.000 становника на привременом раду у иностранству, у земљама Западне Европе. На десетом километру од Петровца према Жагубици, у место Ждрело налази се бушотина из које извире термоминерална вода температуре 40 степени Целзијусових која се може користити у балнеотерапијске сврхе као допунско средство у лечењу хроничних обољења. У близини бушотине направљено је више угоститељских објеката који су веома посећени током читаве године. Пољопривреда и туризам су две привредне гране које чине окосницу развоја општине Петровац на Млави

Руководство општине Петровац на Млави

Председник општине Петровац на Млави – Душко Нединић
Заменик председника општине – Горан Ристић
Председник Скупштине општине Петровац на Млави – Миланче Аћимовић
Заменик председника Скупштине општине – Дејан Живановић
Помоћници председника општине:

  • Борис Гвоздић
  • Саша Живојиновић
  • Добрица Милосављевић

Официјални сајт https://www.petrovacnamlavi.rs/