О сарадњи са Румунима

У присуству представника локалних самоуправа, 16. јуна, одржана је трећа овогодишња седница Савета Браничевског управног округа којом је председавао начелник Александар Ђокић. Теме о којима се дискутовало биле су: управљање отпадом, епидемиолошка ситуација и сарадња са Румунима.

Епидемиолошка ситуација на територији Браничевског округа је стабилна и према подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, у мају је од ковида 19 оболело 190 особа, а у првој половини јуна 49. Иначе, од почетка епидемије до данас регистроване су 40.143 оболеле особе, а процентуално највише заражених је било у општинама Велико Градиште и Голубац.

У наставку седнице начелник Браничевског управног округа је указао на могућности повлачења средстава из програма прекограничне сарадње са румунском жупанијом Караш-Северин у оквиру европских ИПА фондова за период до 2027. године. Тренутно се ради на кандидовању пројеката од стране локалних самоуправа, а један од пројеката за који влада велико интересовање са обе стране тиче се уређења водотокова Дунава и Пека, чија би реализација спречила изливање.

Чланови савета разматрали су и проблем управљања отпадом на територији Округа. Ђокић се осврнуо на неопходност изградње региналне депоније, за коју већ постоји републичка сагласност. Према речима заменика градоначелника Пожаревца Славише Алексића, што се тиче рециклажног центра носилац ослова је ЈКП ”Комуналне службе” које је у предтретман отпада уложило 33. милиона динара, али ће за завршетак инвестиције највероватније бити потребна додатна улагања. По пројекту, који је изградио Институт ”Јарослав Черни”, садашња депонија ”Јеремијно поље” биће у потпуности санирана.