ДАНА 29.03.2022. ГОДИНЕ ОДРЖАНА ДРУГА РЕДОВНА СЕДНИЦА САВЕТА БРАНИЧЕВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2022. ГОДИНИ

Потенцијална сарадња локалних самоуправа Браничевског управног округа са Жупанијом Караш Северин, као и израда пројеката и конкурисање код ИПА фондова у наредних пет година, неке су од теа прошлонедељне седнице Савета браничевског управног округа којом је председавао начелник Округа Александар Ђокић.

Према његовим речима, након одржаних састанака са Румунима, представници локалних самоуправа договорили су се које ће пројекте кандидовати. Један од њих, како је рекао, односи се на утврђивање мањкавости обала и н евентуалну изградњу обалоутврда како би се спречила изливања река у Округу. Вредност овог пројекта, на коме инсистирају партнери из Румуније, била би око два милиона евра. Конкретни ставови биће саопштени током априла.

Чланови савета разматрали су и проблеме управљања отпадом на територији Браничевског округа. Ђокић се осврнуо на неопходност изградње регионалне депоније, за коју већ постоји републичка сагласност. На овом пројекту се, истакао је, увелико ради, ѕ нѕкон тога биће измењен просторни план. Тачна локација на којој ће бити смештена депонија није дефинисана.

О процесу вакцинације грађана, тренутној епидемиолошкој ситуацији и раду МУП-а на спречавању ширења корона вируса говорили су др Надежда Станковић, начелница одељења за контролу и превенцију заразних болести у Заводу за јавно здравље Пожаревац и Милош Стевић, заменик начелника Одељења Полицијске управе у Пожаревцу.

Станковићева је истакла да је ситуација са корона вирусом у Округу сада повољнија. У појединим општинама број новозаражених је једноцифрен, проценат позитивних је 10 до 15 посто. Имунизација грађана, према њеним речима, јењава. Укључујући 29. Март, у Округу је четврту дозу вакцине примило 360 грађана.

Задатак Полицијске управе, напоменуо је Стевић, јесте да контролише поступање грађана којима је одређена кућна изолација.