ODRŽANA I SEDNICA SAVETA BRANIČEVSKOG UPRAVNOG OKRUGA U 2019. GODINI

Dana 21.02.2019. godine u Požarevcu, održana je I sednica Saveta Braničevskog upravnog okruga u 2019. godini, na kojoj su prisustvovali predstavnici svih lokalnih samouprava sa teritorije Okruga.

Na sednici je razmatran Izveštaj predsednika Koordinacionog tima za formiranje regionalne deponije. Razmatrana je lokacija koja se nalazi na tromeđi grada Požarevca i opština Veliko Gradište i Malo Crniće, površine od 20ha neobradivog zemljišta u privatnom vlasništvu. Do formiranja regionalne deponije biće izgrađene transfer stanice u gradu Požarevcu i opštini Petrovac na Mlavi, za šta su ove lokalne samouprave već obezbedile sredstva.

Takođe se razgovaralo i o raspodeli sredstava iz IPA fondova. Načelnik Okruga izvestio je prisutne da su sredstva odobrena i da sleduje provera od strane Komisije u vezi potrebne dokumentacije, sa velikom verovatnoćom da će novčana sredstva dobiti:

– opština Golubac za projekat izgradnje gradske kanalizacije, u vrednosti od 400.000,00 evra;
– opština Veliko Gradište za rekonstrukciju Doma zdravlja, u vrednosti od 170.000,00 evra i
– grad Požarevac za Bolnicu u Požarevcu, u iznosu od 390.000,00 evra.

Takođe se očekuje da bi sredstva trebala da dobije i opština Žagubica za projekat rekonstrukcije javne rasvete.

Savet je razmatrao i aktuelnu zdravstvenu situaciju i konstatovao da se broj obolelih od gripa smanjuje i da nema epidemije.

Preduzimaju se i preventivne mere za sprečavanje pojave zarazne bolesti afričke kuge svinja iz zemalja okruženja.

Na sednici je bilo reči i o obavezi lokalnih samouprava da izrade adresne registare. Grad Požarevac je ovu obavezu uspešno realizovao, a u ostalim lokalnim samoupravama je izrada u toku.

Takođe, proces ozakonjenja objekata se dosta uspešno realizuje. Braničevski okrug dobio je saglasnost za produženje ugovora sa licima koja su privremeno angažovana na ovim poslovima, ukupno 63 lica.

Načelnik je istakao da je nedavno prisustvovao sastanku koji je održan u Ministarstvu spoljnih poslova i na kome je razmatrano kako Dunavski limes i Rimski put staviti pod zaštitu Uneska. Izražena je nada da će se na tom putu naći i Viminacijum, Lederata, Pinkum, Trajanova tabla, kao i Golubačka i Ramska tvrđava iz srednjeg veka.

Na kraju, načelnik Braničevskog upravnog okruga obavestio je prisutne da je od strane Ministarstva raspisan konkurs za dobijanje sredstava iz oblasti populacione politike, te da je potrebno da lokalne samouprave konkurišu.