Регионална депонија у Пожаревцу

Браничевски округ дефинитивно добија Регионалну депонију која ће се налазити на територији града Пожаревца. Ради се на одређивању тачне локације, након чега ће се приступити изради пројекта, рекао је начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић на седници Окружног савета.

Фото: recnaroda.co.rs

Тема састанка била је и тренутна епидемиолошка ситуација и вакцинацији грађана овог дела Србије.

Према Ђокићевим речима, према последњим резултатима Завода за јавно здравље Пожаревац, број инфицираних у Округу је једноцифрен, а болест се манифестује у блажем облику.

-Вакцинација грађана протиче добро. Вакцина има довољно, а грађани се могу одлучити за једну од четири доступне: „Астразенеку“, „Фајзер“, „Синофарм“ или „Спутњик В“. Вакцинисаних са обе дозе је 26 посто, док је прву дозу примило више од 30 процената грађана Браничевског округа. Апелујемо на све да се вакцинишу, јер је то једини пут ка елиминацији болести, истакао је начелник Округа на конференцији за медије организованој по завршетку седнице Савета.

О екологији

На седници се разговарало и о мерама предузетим за заштиту реке Пек. Надлежно министарство донело је одлуку о престанку рада фирме на коју се сумња да је загађивач, што је резултирало бољим квалитетом воде.

У Нишу је 24. маја одржан сатанак начелника свих округа са потпредседницом Владе Србије и министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић на тему спровођења енергетске ефикасности у локалним срединама. Говорило се о примени сета закона из области рударства и енергетике. Извештај са овог скупа поднет је на седници Окружног савета.

– Пет локалних самоуправа из Браничевског управног округа, Пожаревац, Жабари, Мало Црниће, Жагубица и Петровац на Млави, пријавило за програм суфинансирања замене столарије. Знатан број привредних субјеката и домаћинстава добиће прилику да реконструишу своје објекте уз новчану помоћ локалне самоуправе и Републике, нагласио је Ђокић и додао да ово није једнократка акција, већ ће се она спроводити и наредних година.

Преузето: recnaroda.co.rs