ОДРЖАНА ТРЕЋА РЕДОВНА СЕДНИЦА САВЕТА БРАНИЧЕВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Дана 27.05.2021. године са почетком у 11,00 часова, у кабинету начелника Браничевског управног округа одржана је трећа редовна седница Савета Браничевског управног округа. Седници су присуствовали представници свих општина нашег округа, осим из општине Жабари.


Једна од тема, о којој се разговарало на седници Савета Округа, било је спровођење енергетске ефикасности у локалним самоуправама и примена сета закона из области рударства и енергетике, који су недавно изгласани у скупштинској процедури.

Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа је рекао да су на састанку са потпредседницом Владе Србије и министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић, који је одржан 24. маја у Нишу, присуствовали начелници свих округа.

Конкурси су расписани до краја августа. Најпре ће бити изабрани извођачи, а затим привредни субјекти и домаћинства који ће добити помоћ за повећање енергетске ефикасности.

Начелник Александар Ђокић истиче да није у питању једнократна помоћ, већ ће конкурси бити расписивани и наредних година до 2025. године, тако да ће они који не добију средства ове године, моћи да конкуришу наредних година.

Када се грађани пријаве на конкурс, у року од 15 до 20 дана добиће одговор да ли су им одобрена средства.

Из Браничевског округа се пет општина јавило на конкурс и то: Град Пожаревац, Мало Црниће, Петровац на Млави, Жагубица и Жабари.

Локалне самоуправе су биле у обавези да уложе одређена средстава, па тако Мало Црниће улаже 7.000.000 динара, Петровац на Млави 500.000, Жагубица 1.000.000, Жабари 3.000.000 и Град Пожаревац 6.340.000 динара. То је 25% од износа који ће субвенционисати држава. За ову годину Република Србија је определила 58 милиона евра, док је за наредну годину министарка Михајловић најавила средства у износу од преко 100 милиона евра.

У Србији је за повећање енергетске ефикасности конкурисало укупно 88 општина.