ДАНА 25.10.2022. ГОДИНЕ ОДРЖАНА ПЕТА РЕДОВНА СЕДНИЦА САВЕТА БРАНИЧЕВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2022. ГОДИНИ

На седници Савета Браничевског управног округа разматране су уобичајене теме: епидемиолошка ситуација, управљање отпадом и извештај о припремљеним пројектима за конкурисање за средства ИПА фондова у оквиру Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија за период 2021 – 2027.

Што се епидемиолошке ситуације тиче, иако се очекивао пораст броја оболелих од Ковида 19 у септембру, због повратка са одмора и почетка школске године, то се није догодило.

На седници Савета било је речи и о управљању отпадом, односно регионалној депонији која треба да буде изграђена на територији града Пожаревца. Предвиђена је, да подсетимо, изградња две трансфер станице у Пожаревцу и Петровцу на Млави, које ће вршити селекцију отпада, а остатак прослеђивати у прво време на регионалну депонију у Лапову, а потом на пожаревачку.

На дневном реду био је и извештај о припремљеним пројектима за конкурисање за средства ИПА фондова у оквиру Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија за период 2021 – 2027.

Договорено је да се упути иницијатива надлежним министарствима да се помогне општинама са малим буџетима, а то су све у Браничевском округу, изузев Пожареввца, тако што би држава финансирала 15 одсто учешћа у пројекту, као што је
то случај у Румунији. До 2021. године из ИПА фондова добијено је више од 8 милиона евра. Око 4 милиона евра уложено је у Нову болницу. Ђокић је предложио да се при конкурисању са средства делегирају пројекти везани за децу и младе, али и најстарију популацију.