ODRŽANA ČETVRTA REDOVNA SEDNICA SAVETA BRANIČEVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Dana 22.08.2019. godine, u kabinetu načelnika Braničevskog upravnog okruga Aleksandra Đokića, održana je četvrta redovna sednica Saveta Braničevskog upravnog okruga. Sednici koju je vodio načelnik Okruga, prisustvovali su predstavnici opština i zamenik gradonačelnika grada Požarevca.

Teme Sednice su obuhvatale različite oblasti, a sastanak je otpočeo usvajanjem zapisnika sa prošle dve sednice koje su održane u opštini Žabari i opštini Veliko Gradište. Sednici koja je održana u Velikom Gradištu, prisustvovala je i ministarka infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović. Tada je odlučeno da se okrugu dodele sredstva u iznosu oko 400 miliona evra.

Tema sastanka bila je i upravljanje otpadom, izgradnja tranfer stanica u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi, kao i izgradnja centra za reciklažu u Požarevcu. Ranije je Uredbom Vlade Republike Srbije odlučeno da grad Požarevac i ostale opštine svoj otpad odlažu u Lapovu.

Jedna od tema sastanka bila je i izgradnja helidroma. Dat je predlog da lokacije za izgradnju budu: Bolnica Požarevac i aerodromi u Kostolcu, Žagubici i Golupcu. Povodom toga, biće održan sastanak u Beogradu gde će se rešavati i ovo pitanje.

Aktuelna problematika u oblasti poljoprivrede u Srbiji je afrička svinjska kuga, te je o tome bilo reči i na sastanku u Braničevskom upravnom okrugu.

Nove teme na sastanku se odnose na poziv Ministarstva infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja da se lokalne samouprave jave za drugi poziv gde se obezbeđuje pomoć izgradnje i projektovanje hiljadu tehničkih objekata vodosnabdevanja i kanalizacije i rehabilitacije, kao i proširenje postojećih. To je, po rečima načelnika Aleksandra Đokića, šansa da se dobiju dodatna finansijska sredstva od Republike.

Takođe, na sastanku je bilo reči i o drugoj fazi u oblasti ekologije, a to su otpadne vode gde se izrađuju projekti u lokalnim samoupravama. Sa druge strane, teme sastanka su obuhvatile i razgovor oko ozakonjenja i adresnog registra, a saradnja između lokalnih samouprava, Grada i opština je takva da građani od toga mogu imati samo korist, istakao je načelnik Braničevkog upravnog okruga Aleksandar Đokić.