ZARAZA LAKO PRENOSIVA: Zbog afričke kuge, u Zrenjaninu predstavnici Vojske, MUP, Ministarstva poljoprivrede i 10 okruga (FOTO)

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović, nije skrivala zadovoljstvo što je situacija u Srednjobanatskom okrugu povoljna.

– Imali smo jedan slučaj ovde i on je vrlo brzo i uspešno rešen zahvaljujući adekvatnoj reakciji regionalnog kriznog centra na čelu sa Veterinarskim institutom i veterinarskom inspekcijom – naglasila je Dušanka Golubović, uz napomenu da je važno istaći da vakcina za ovu bolest ne postoji  i da je jedina mera prevencije savesno i odgovorno ponašanje svih potencijalnih prenosilaca bolesti kako odgajivača svinja, lovaca, tako i svih drugih građana koji sa tim možda nemaju nikakve veze, ali potencijalno mogu da prenesu virus ulaskom na gazdinstvo nedezinfikovane obuće ili odeće.

Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, uz napomenu da je pre četiri godine u Srpskoj Itebeju, pravovremenim realcijama, sprečeno širenje afričke kuge kod svinja, izneo je podatak da se na teritoriji grada Zrenjanina, afričke svinjske kuge, pojavila u petak 23. juna u naseljenom mestu Čenta.

– Zaražene su dve životinje i inspekcija je odmah reagovala, izašla na teren i postupila onako kako je zakonom predviđeno da bi se predupredilo širenje bolesti i od tada nemamo podataka o tome da negde još imamo pojavu afričke kuge – rekao je Santovac.

On se zahvalio inspekcijskim službama, kao i veterinarskoj službi koje su reagovale i Policijskoj upravi Zrenjanin, koja je postavila patrole na izlasku i ulasku u to naseljeno mesto i na taj način sprečila mogućnost daljeg transporta svinja i prerađevina iz Čente.