Smanjeno interesovanje za vakcinaciju

U prisustvu predstavnika lokalnih samouprava, 3. februara, održana je prva ovogodišnja sednica Saveta Braničevskog upravnog okruga kojom je predsedavao načelnik Aleksandar Đokić. Teme o kojima se dikutovalo bile su uobičajene za ovo telo.

O epidemiološkoj situaciji i toku vakcinacije u braničevskom i podunavskom okrugu izveštaj je podnela direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac dr Ana Jovanović, koja je između ostalog rekla:

– Epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna i nalazimo se u periodu kada imamo najveći broj novozaraženih na dnevnom i nedeljnom nivou. Naravno, prednjače gradovi Požarevac i Smederevo, ali i ostale opštine ne zaostaju. Ono što je dobro, jeste da kapaciteti kovid bolnice u oba okruga nisu ispunjeni do maksimuma, jer zbog blažih kliničkih slika terapija se uglavnom sprovodi u kućnim uslovima. Mali broj ljudi završava u bolnici sa težim kliničkim slikama i to su uglavnom stariji i nevakcinisani pacijenti. Što se tiče vakcinacije, ona je u zatišju i do sada je u Požarevcu sa dve doze vakcinisano 52,5 odsto stanovnika starijih od 12 godina, dok je treću dozu primilo 26 odsto stanovnika. Ukupan broj obolelih od početka epidemije na teritoriji braničevskog okruga je 33.249.

Načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić je ukazao na nove mogućnosti povlačenja sredstava iz programa prekogranične saradnje sa Rumunijom u okviru evropskih IPA fondova. Prema njegovim rečima na raspolaganju će u okviru nove tranše do 2027. godine biti oko 90 miliona evra.

– Počeli su razgovori sa rumunskim partnerima iz županije Karaš Severin i potrebno je da u narednom periodu predstavnici opština braničevskog okruga spreme konkretne projekte kako bi mogli da apliciraju za sredstva. Jedan od projekata za koji vlada veliko interesovanje sa obe strane tiče se uređenja vodotoka Dunava, Morave, Mlave i Peka, čija bi realizacija sprečila izlivanje ovih reka, kazao je Đokić.

Na sastanku se razgovaralo i o projektu upravljanja otpadom. Grad Požarevac na čijoj će teriotoriji biti izgrađena regionalna deponija, do sada je iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine izdvojio 40 miliona dinara za nabavku opreme za reciklažni centar i 92.160.000 dinara za nabavku kontejnera za odvoz otpada na deponiju u Lapovu.

– Dalji koraci, osim izrade projekta regionalne deponije, podrazumavaju i izmenu prostornog plana, a do tada će se poštovati uredba Vlade Republike Srbije koja predviđa da se otpad odlaže na deponiji u Lapovu, rekao je Đokić.

Na sastanku se razgovaralo i o zainteresovanosti lokalnih samouprava za učešće na konkursu vezanom za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike. Napomenuto je i da su radovi na brzoj saobraćajnici u toku, te je načelnik pozvao lokalne samouprave da ubrzano rešavaju poslove oko eksproprijacije zemljišta.