Одржан Савет Браничевског управног окуга

У Пожаревцу је 29. јула одржана четврта седница Савета Браничевског управног округа, којој су осим начелника Округа Александра Ђокића присуствовали представници свих локалних самоупра, директора Завода за јавно здравлје др Ана Јовановић и вршилац дужности начелника Сектора за ванредне ситуације одељења у Пожаревцу Стојан Бркић.

Представници Града Пожаревца и општина, између осталог, информисани су о тренутној епидемиолошкој ситуацији и вакцинацији у округу. Према речима директорке Завода за јавно здравље др Ане Јовановић, у последња два месеца спидемиолошка ситуација није се значајно променила и даље је повољна.

“Томе је у знатној мери допринела свест наших грађана да се епидемиолошке мере и даље поштују, а и обухват вакцинацијом је интензивнији. Просек вакцинисаних са обе дозе, старијих од 18 година, за Браничевски округ, износи 36,68% а по општинама: Велико Градиште 43,38%, Пожаревац 42,37%, Голубац 41,53%, Жабари 33,42%, Жагубица 26,63%, Кучево 40,93%, Мало Црниће 32,85% и Петровац на Млави 32,33%” – рекла је др Ана Јовановић.

С обзиром на то да је на дневном реду Савета била и реализација програма који се финансирају из ИПА фондова, начелник Округа Александар Ђокић нагласио је да се 2022. године завршава петогодишњи циклус током којег су локалне самоуправе у Браничевском округу добиле 18,5 милиона евра.

“Потребно је да представници ЛЕР-а појединачно доставе колико је тачно, по општинама, средстава добијено и за које пројекте. Затражио сам да почну да раде на новим пројектима којима ће конкурисати током новог циклуса. Постоји велика шанса буде реализован велики пројекат у којем заједно учествују Велико Градиште и Кладово, али апеловао сам и на представнике других општина да благовремено аплицирају са квалитетним пројектима. Са друге стране велики проблем код малих локалних самоуправа представља предфинансирање у износу од 15% и веома важно би било да та средства издвоји држава” – рекао је Ђокић.

Начелник се дотакао и теме управљања отпадом и подсетио да је донет закључак о примењивању уредбе Владе којом је предвиђено да се до изградње регионалне депоније отпад са ових простора одлаже на регионалној депонији у Лапову, закључио је Ђокић.