Opština Žabari

Opština Žabari se nalazi u istočnom delu Srbije, u središtu donjeg Pomoravlja, na desnoj obali Velike Morave, graniči se sa opštinama Požarevac na severu, Petrovac na Mlavi na istoku, Svilajnac na jugu i Velika Plana na zapadu i malim delom sa Smederevom na severozapadu. Administrativno opština pripada Braničevskom okrugu, a geografski Pomoravlju.

Opština Žabari prostire se na površini od 264 km2, i ima 15.965stanovnika a od toga u inostranstvu 4.872 11.380 stavnovnika po zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Sedište opštine udaljeno je 10km od aut-puta E-75 Beograd-Niš (koridor 10), Smedereva 50km (luka-koridor 7), Svilajnca 12km, Petrovca na Mlavi 23km, Požarevca 30km i Beograda 100km, tako da ovakav geografski položaj daje mogućnost ubrzanog razvoja celog područja.

Prema Uredbi o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014.godinu, opština Žabari svrstana je zajedno sa 44 jedinica lokalne samouprave (opština) u četvrtu grupu izrazito nedevoljno razvijenih jedinica lokalnih samouprava sa stepenom razvijenosti ispod 60% republičkog proseka.

Opština Žabari ima 17 mesnih zajednica u 15 naselja.

Naseljena mesta u opštini Žabari su: Žabari, Porodin, Viteževo, Brzohode, Četereže, Kočetin, Simićevo, Oreovica, Sibnica, Polatna, Aleksandrovac, Vlaški Do, Mirijevo, Tićevac, Svinjarevo i zaseoci Točka i Gornja Livadica.

Rukovodstvo opštine: predsednik opštine Jovan Lukić i predsednik SO Dejan Adamović.

Oficijalna strana https://zabari.org.rs/