Malo Crniće

Opština Malo Crniće se nalazi u severoistočnom delu centralne Srbije i pripada Braničevskom okrugu.

U administrativnom smislu, opština Malo Crniće se graniči sa opštinama: Požarevac na severozapadu, Veliko Gradište na severoistoku, Kučevo na istoku, Petrovac na Mlavi na jugu i sa opštinom Žabari na jugozapadu. Prostire se na površini od 271km², od čega poljoprivredna površina zauzima 84,6%. Sedište opštine je Malo Crniće, koje broji 1062 stanovnika. Ostala naselja su: Aljudovo, batuša, Boževac, Veliko Selo, Veliko Crniće, Vrbnica, Zabrega, Kalište, Kobilje, Kravlji Do, Kula, Malo Gradište, Salakovac, Smoljinac, Toponica, Crljenac, Šapine i Šljivovac.

Geografski položaj samog centra Opštine opredeljen je koordinatama 44°33′ severne geografske širine i 21°17’istočne geografske dužine.

Opština Malo Crniće se sa 11.458 stanovnika svrstava u red manjih opština Braničevskog okruga, sa srednjom gustinom naseljenosti od 50st/km².

Centralni deo teritorije obuhvata plodna i široka dolina srednjeg i gornjeg toka reke Mlave, koja se lagano širi u stišku ravnicu. Samo po obodima nalaze se pitoma brda, poslednji obronci Homoljskih planina. Karakteristike reljefasu od 89m do 350m nadmorske visine.

Naselja opštine Malo Crniće imaju veoma povoljan geografski položaj koji karakteriše koncentracija u centralnom delu opštine, uz tok reke Mlave i regionalnog puta Požarevac – Petrovac na Mlavi, a centri naselja su na visini do 200 metara nadmorske visine. Takav teren je pogodan za razvoj ratarstva i stočarstva, a zbog svojih prirodnih karakteristika postoji i velika mogućnost za razvoj turizma. Naselja opštine su uglavnom agrarna, a glavna privredna grana je poljoprivreda, pretežno ratarstvo.

Osim toga, opština obiluje prirodnim lepotama koje je moguće iskoristiti kroz razvoj turizma (manastir Zaova, jezero Zaova, Rimsko nalazište, manastir Bradača, spomen-obeležje Vranjevac).

Rukovodstvo opštine čine sledeći organi :
Predsednik opštine – Mališa Antonijević;
Predsednik Skupštine opštine – Goranka Stević;
Načelnik opštinske uprave – Mirjana Stanojević Jović.

Oficijalna strana http://opstinamalocrnice.rs/