ОДРЖАНА СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ БРАНИЧЕВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Дана 28.03.2019. године, одржана је седница Окружног штаба за ванредне ситуације Браничевског управног округа. Најважнија тема била је доношење Оперативног плана за спровођене превентивних мера заштита од пожара на отвореном простору  на територији Браничевског округа у 2019. години.

Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа и командант Штаба за ванредне ситуације Округа, истакао је да је прошлу годину обележио изузетно  велики  број пожара, те да су  ватрогасци имали доста интервенција, нарочито на отвореном. Ђокић је апеловао на мештане сеоских средина да не пале пољопривредне остатке  на  њивама, те нагласио да ће  инспекције пооштрити казнену политику.

Републички штаб је наложио окружним штабовима за ванредне ситуације да донесу Оперативни план како би се тачно предвидео редослед активности. Сви који ће учествовати у његовом спровођењу требало би да ураде свој део посла. Ми ћемо овај план проследити Градском штабу за ванредне ситуације и свим општинским штабовима, који морају донети своје оперативне планове са којима ће бити упознате све месне заједнице, рекао је Ђокић.

На крају, начелник је позвао медије да, путем средстава јавног информисања, помогну у едукацији становништва о заштити од пожара и подизању свести о штетности спаљивања остатака стрних усева и смећа на отвореном простору.

Седници су, поред чланова Штаба, присуствовали и представници институција који ће по овом Оперативном плану морати да делују и то из: Пољопривредне саветодавне стучне службе Пожаревац, Регионалне привредне коморе за Браничевски  и Подунавски округ, Школске и Шумске управе.