ОДРЖАНА ЧЕТВРТА РЕДОВНА СЕДНИЦА САВЕТА БРАНИЧЕВСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Дана 22.08.2019. године, у кабинету начелника Браничевског управног округа Александра Ђокића, одржана је четврта редовна седница Савета Браничевског управног округа. Седници коју је водио начелник Округа, присуствовали су представници општина и заменик градоначелника града Пожаревца.

Теме Седнице су обухватале различите области, а састанак је отпочео усвајањем записника са прошле две седнице које су одржане у општини Жабари и општини Велико Градиште. Седници која је одржана у Великом Градишту, присуствовала је и министарка инфраструктуре, грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић. Тада је одлучено да се округу доделе средства у износу око 400 милиона евра.

Тема састанка била је и управљање отпадом, изградња транфер станица у Пожаревцу и Петровцу на Млави, као и изградња центра за рециклажу у Пожаревцу. Раније је Уредбом Владе Републике Србије одлучено да град Пожаревац и остале општине свој отпад одлажу у Лапову.

Једна од тема састанка била је и изградња хелидрома. Дат је предлог да локације за изградњу буду: Болница Пожаревац и аеродроми у Костолцу, Жагубици и Голупцу. Поводом тога, биће одржан састанак у Београду где ће се решавати и ово питање.

Актуелна проблематика у области пољопривреде у Србији је афричка свињска куга, те је о томе било речи и на састанку у Браничевском управном округу.

Нове теме на састанку се односе на позив Министарства инфраструктуре, грађевинарства и саобраћаја да се локалне самоуправе јаве за други позив где се обезбеђује помоћ изградње и пројектовање хиљаду техничких објеката водоснабдевања и канализације и рехабилитације, као и проширење постојећих. То је, по речима начелника Александра Ђокића, шанса да се добију додатна финансијска средства од Републике.

Такође, на састанку је било речи и о другој фази у области екологије, а то су отпадне воде где се израђују пројекти у локалним самоуправама. Са друге стране, теме састанка су обухватиле и разговор око озакоњења и адресног регистра, а сарадња између локалних самоуправа, Града и општина је таква да грађани од тога могу имати само корист, истакао је начелник Браничевког управног округа Александар Ђокић.