Petrovac na Mlavi

Opština Petrovac na Mlavi je opština u Braničevskom okrugu u severoistočnoj Srbiji, u središnjem slivu reke Mlave, između Homoljskih planina i Gornjačke klisure na jugu i Stiške ravnice na severu. Opština Petrovac na Mlavi zauzima površinu od 655 km2.

Sedište opštine je naselje Petrovac na Mlavi koji predstavlja, trgovački, zdravstveni, kulturni, saobraćajni i administrativni centar.Opština Petrovac na Mlavi se sastoji od 34 naselja.Bistrica, Bošnjak, Burovac, Busur, Vezičevo, Veliki Popovac, Veliko Laole, Vitovnica, Vošanovac, Dobrnje, Dubočka, Ždrelo, Zabrđe, Kamenovo, Krvije, Kladurovo, Knežica, Leskovac, Lopušnik, Manastirica, Malo Laole, Melnica, Oreškovica, Orljevo, Pankovo, Petrovac na Mlavi, Ranovac, Rašanac, Stamnica, Starčevo, Tabanovac, Trnovče, Ćovdin, Šetonje.

Po podacima iz popisa 2011. godine u opštini je popisano 41 220 stanovnika u 10.300 domaćinstva. Procena je da se na privremenom radu u inostranstvu nalazi 10.282 stanovnika. 

Teritorija opštine Petrovac na Mlavi zauzima područje sa izvarednim i raznovrstnim prirodnim karakteristikama povoljnim za razvoj poljoprivrede jer se jednim delom opština prostire plodnom ravnicom Stig i dolinom reke Mlave a drugim delom obuhvata brdsko-planinski deo Homoljskih planina. Opština Petrovac na Mlavi prepoznata je kao razvijena poljoprivredna opština u kojoj se poljoprivredom bavi više od 3000 poljoprivrednih gazdinstava. Razvijeno je ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo a posebno sektor pčelarstva tj, proizvodnje meda koji je svojevrstni brend opštine. Najveći neiskorišćeni privredni potencijal opština ima u sektoru turizma kao i u činjenici da je više od 10.000 stanovnika na privremenom radu u inostranstvu, u zemljama Zapadne Evrope. Na desetom kilometru od Petrovca prema Žagubici, u mesto Ždrelo nalazi se bušotina iz koje izvire termomineralna voda temperature 40 stepeni Celzijusovih koja se može koristiti u balneoterapijske svrhe kao dopunsko sredstvo u lečenju hroničnih oboljenja. U blizini bušotine napravljeno je više ugostiteljskih objekata koji su veoma posećeni tokom čitave godine. Poljoprivreda i turizam su dve privredne grane koje čine okosnicu razvoja opštine Petrovac na Mlavi

Rukovodstvo opštine Petrovac na Mlavi

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi – Duško Nedinić
Zamenik predsednika opštine – Goran Ristić
Predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi – Milanče Aćimović
Zamenik predsednika Skupštine opštine – Dejan Živanović
Pomoćnici predsednika opštine:

  • Boris Gvozdić
  • Saša Živojinović
  • Dobrica Milosavljević

Oficijalni sajt https://www.petrovacnamlavi.rs/