ODRŽANA SEDNICA OKRUŽNOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE BRANIČEVSKOG UPRAVNOG OKRUGA

Dana 28.03.2019. godine, održana je sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Braničevskog upravnog okruga. Najvažnija tema bila je donošenje Operativnog plana za sprovođene preventivnih mera zaštita od požara na otvorenom prostoru  na teritoriji Braničevskog okruga u 2019. godini.

Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog upravnog okruga i komandant Štaba za vanredne situacije Okruga, istakao je da je prošlu godinu obeležio izuzetno  veliki  broj požara, te da su  vatrogasci imali dosta intervencija, naročito na otvorenom. Đokić je apelovao na meštane seoskih sredina da ne pale poljoprivredne ostatke  na  njivama, te naglasio da će  inspekcije pooštriti kaznenu politiku.

Republički štab je naložio okružnim štabovima za vanredne situacije da donesu Operativni plan kako bi se tačno predvideo redosled aktivnosti. Svi koji će učestvovati u njegovom sprovođenju trebalo bi da urade svoj deo posla. Mi ćemo ovaj plan proslediti Gradskom štabu za vanredne situacije i svim opštinskim štabovima, koji moraju doneti svoje operativne planove sa kojima će biti upoznate sve mesne zajednice, rekao je Đokić.

Na kraju, načelnik je pozvao medije da, putem sredstava javnog informisanja, pomognu u edukaciji stanovništva o zaštiti od požara i podizanju svesti o štetnosti spaljivanja ostataka strnih useva i smeća na otvorenom prostoru.

Sednici su, pored članova Štaba, prisustvovali i predstavnici institucija koji će po ovom Operativnom planu morati da deluju i to iz: Poljoprivredne savetodavne stučne službe Požarevac, Regionalne privredne komore za Braničevski  i Podunavski okrug, Školske i Šumske uprave.